1. Ako sa obliecť?
Blíži sa jar a s ňou obľúbené aktivity pod šírym nebom. Jednou z nich je grilovacia párty ako skvelý spôsob trávenia času. Atmosféru umocní vôňa grilovaného jedla a zábava. Neformálny piknik ako firemná akcia alebo oslava pre priateľov na záhrade či v prírode poteší každého.
Toto pohostenie sa koná zväčša v poobedných hodinách a má viac-menej neformálny charakter. Slečny a dámy sa zabávajú v svetlých šatách s kvetinovým či decentným vzorom a páni sú oblečení v svetlých farbách letných kostýmov.
Manželské a partnerské páry sú vždy vhodne zladené.
2. Ako grilovať mäso?
Mäso počas grilovania neprepichujte vidličkou. Vytiekla by z neho šťava a chuť by utrpela. Marinádu či olej používajte výlučne na potretie, aby sa nespálila (mohla by aj vzbĺknuť).
Ak mäso pri kontakte s roštom zasyčí, je gril na uhlie správne rozžeravený. Povrch mäsa sa stiahne a šťava nebude vytekať von. Ak grilujete na plynovom grile, ako pomocník vám poslúži teplomer. Gril je pripravený pri teplote nad 200 °C. Ryby grilujte na mriežke.
Ak mriežku nemáte, niekoľkokrát opakovane rybu položte na rošt a zodvihnite. Takto sa na rybe vytvoril povlak, ktorý zabráni jej lepeniu na gril. Na grilovanie sa najviac hodia; pstruh, morský vlk, pražma, krevety… Ochucujte bylinkami, olivovým olejom a citrónom. K tomuto mäsu je ideálna jemná, jednoduchá omáčka z kyslej smotany alebo jogurtu, s korením a cesnakom. Ak používate gril po prvý krát, nechajte ho vypáliť. Vyhnete sa tak lepeniu mäsa na rošt.
3. Ako zvýrazniť chuť mäsa na grile?
Vôňu a chuť všetkého, čo grilujeme chceme mať intenzívnu a nezabudnuteľnú. Preto si zaobstarajte gril, ktorý má aromatický systém.
Dve nádobky umiestnené pod roštom grilu, ktoré sú naplnené vínom, pivom alebo vodou s korením, dávajú odparovaním mäsu ešte lepšiu chuť a vôňu. Ak máte gril na drevené uhlie nezalievajte ho po grilovaní vodou. Mohol by kvôli zmene teploty prasknúť. Nikdy negrilujte zbytočne hrubé kusy mäsa. Najlepšie je grilovať plátky o hrúbke 2 cm, ktoré sa rýchlo prepečú.
Na gril sa najlepšie hodí bravčová krkovička a vysoká roštenka. Mäso, ktoré sa rýchlo pripraví a má jemnú tukom prerastenú konzistenciu.Bude najlepšie chutiť ak ho deň vopred naložíte do pácu/marinády. Hustejšie, aromatické mäsá takto zintenzívnia svoju chuť (krkovička, roštenka, kuracie stehná, kuracie krídelká). Hovädzia a teľacia sviečková sú chuťovo dostatočne výrazné, a preto ich nepácujte. Zničilo by to ich prirodzenú chuť. Vhodnou ingredienciou na pácovanie mäsa je pivo. Krkovička, ktorá stála aspoň dvanásť hodín v marináde z piva a dijonskej horčice a korenia chutí najlepšie.
Skvelý je gril s pokrievkou. Vďaka nej pod krytom rovnomerne cirkuluje vzduch, ktorý zabezpečí sťahovanie mäsa, ktoré nevysychá. Gril nemusíte zbytočne a nadmerne umývať. Je ideálne keď na mriežke ostáva povlak z predošlých grilovaní. Vďaka tejto vrstve sa mäso nebude pripaľovať.
Ak nemáte vhodné priestranstvo radšej si overte či môžete grilovať (napríklad na balkóne).
O grilovaní sa v zákonoch nedočítate. Ak chcete grilovať v bytovom dome, preverte si všeobecne záväzné nariadenie (VZN) obce alebo mestskej časti. Niektoré mestá zakazujú grilovať na terasách a balkónoch. Ak tento zákon porušíte, môžete dostať pokutu približne 33 EUR. To je realitou napr. v Prešove, Žiline a Banskej Bystrici. Treba skontrolovať zákazové tabule ak chcete grilovať v lese. Ich porušenie vás môže stáť stovky eur pokuty.
Grilovanie spája ľudí. Tento spôsob prípravy jedla je zároveň hotovým umením. Chuť jedlu dodáva nadšenie s ktorým ho pripravíte. Ak pokrmy pripravujete s láskou vaša rodina, priatelia, a známi vás budú milovať.