Ochranná známka je zárukou kvality a tradície. Produkty, ktoré majú ochrannú známku sú zároveň aj reprezentatívnym tovarom krajiny, z ktorej pochádzajú. České pivá, taliansky olivový olej, maďarský uherák,…množstvo potravín, ktoré poznáme a očakávame od nich tradičnú kvalitu. Vďaka ochrannej známke sa žiadneho nemilého prekvapenia nedočkáme. A keď si napr. našu bryndzu kúpime v Nemecku tak bude mať takú istú chuť ako u nás. Nebude to žiadna napodobenina syru, bude to naša pravá slovenská bryndza.
Slovensko okrem mliečnych výrobkov (prevažne z ovčieho mlieka) vyrába aj iné produkty, ktoré môžu hrdo nosiť ochrannú známku. Nie len bryndza, ovčí syr či oštiepok, ale aj mäsové a iné výrobky z našich končín sú reprezentatívnou vzorkou našej gastronómie.
Skalický trdelník– sladká pochúťka, ktorá rozvoniava na široko- ďaleko. Pečivo v tvare dutého valca je posypané mletými orechmi, alebo mandľami a po upečení sa ešte posype cukrom s vanilkovým cukrom.
Bratislavský rožok– ďalšia sladká pochúťka s ochrannou známkou. Rožky plnené makom, alebo orechmi pozná asi každý Slovák.
Levický slad– je to slad plzenského typu. Jačmeň na výrobu tohto sladu sa dopestuje len vo vymedzenej oblasti. Slad z jačmeňa dopestovaného na inom území už tento názov nosiť nesmie.
Špekáčky, Spišské párky, Lovecká saláma a Liptovská saláma– tieto produkty máme zaregistrované spolu s Českou republikou (možno je tomu tak pre našu spoločnú minulosť) Vyrábajú sa v oboch štátoch podľa rovnakej receptúry. Takže naša Lovecká saláma by mala chutiť tak isto ako saláma kúpená v Českej republike a naopak. Spišské párky a Lovecká saláma sú z bravčového mäsa. V Liptovskej saláme a špekačkách nájdete bravčové aj hovädzie mäso.
Žitavská paprika– tento produkt patrí medzi koreniny. Ide o mletú červenú sladkú papriku. Tento názov môže mať len mletá paprika, ktorá sa dopestovala v oblasti Podunajskej nížiny. Nie len oblasť, ale aj jej špeciálna pozberová úprava boli dôvodom na zaobstaranie ochrannej známky.