Určite ste už počuli myšlienku toho, že keď necháte semienka, oriešky, obilniny alebo strukoviny vyklíčiť, zlepšuje ich výživovú hodnotu a náš žalúdok i črevá ich lepšie strávia. Je to naozaj pravda.
Spomínané PISTÁCIE v úvode sa nedajú naklíčiť ani zasadiť. Jednoducho, keď ich namočíte, nevyklíčia, tak si nerobte zbytočné ilúzie. PÍNIOVÉ ORIEŠKY sú na tom rovnako ako pistácie.
VLAŠSKÉ ORECHY, ktoré pozná asi každý z nás sa majú nechať len 4 hodiny namáčať a potom bez vyklíčenia zasadiť. Chutné MANDLE sa dajú do misky s vodou na 8-12 hodín a následne potom ako vyklíčia sa v nej nechajú ešte 12 hodín klíčiť. Až potom sú vhodné na zasadenie.
CÍCER je podobný ako mandle. Namáča sa po dobu 12tich hodín a po takú istú dobu sa nechá klíčiť.
Známu FAZUĽU MUNGO namáčame celý deň – čiže celých 24 hodín. Po tejto dobe by mala vyklíčiť a potom ju necháme vo vode klíčiť ešte 2-5 hodín. Časovo sa to teda pohybuje od 48ich hodín do 120 hodín. Ak k tomu prirátame aj prvotné namáčanie, tak je to od 72 hodín do 144 hodín. Samozrejme, závisí od toho ako rýchlo a bujne bude klíčiť.
Pre mňa neznámy KAMUT nechávame v miske s vodou naklíčiť 7 hodín. Po tomto čase ho tam necháme odpočívať ešte 2-3 dni. Trochu menej ako pri fazuli mungo, ale aj tak to patrí medzi najdlhšie časové intervaly spomedzi všetkých.
OVOSsa podobá na pre mňa neznámy kamut, iba malý rozdiel je v ňom, že sa namáča len na 6 hodín. Následne potom sa necháva odpočívať 2-3 dni takisto ako kamut.
POHÁNKA sa namáča len veľmi krátko a to je 15 minút. Po tom sa necháva klíčiť 1-2 dni.
Dokonca aj ryža sa odporúča namáčať, ale len pred konzumovaním, pretože pochybujem, že by sa z priemyselne vyrábanej ryže dalo niečo vypestovať. Ak sa mýlim, tak sa ospravedlňujem, ale je to len môj skromný názor. Takže RYŽA sa má namáčať až 9 hodín a 3-5 dní klíčiť.
QUINOAje všade teraz veľmi ospevovaná. Namáčať sa má iba 2 hodiny, to znamená, že je ľahšia na trávenie, ale 8 krát menej ako pohánka, ktorá má rekordných 15 minút. A následne má 1-2 dni klíčiť.
Či už ste sa rozhodli niečo si zasadiť, alebo len skonzumovať s bonusom, že ulahodíte svojmu tráveniu a brušku, v oboch prípadoch je to veľmi prospešné pre zdravie človeka. Pretože tieto obilniny, strukoviny, orechy a podobné obsahujú dosť veľké množstvá zdraviu prospešných látok, ktoré získame len málokedy z iných jedál. Takže je pre nás dôležité, aby sme ich prijímali prirodzene z potravy a, aby sme si nemuseli kupovať vitamínové doplnky, či už vo forme tabletiek alebo šumivých nápojov. Tie často ani veľmi nepomôže, pretože prirodzená strava je NENAHRADITEĽNÁ.