Človek je od pradávna všežravcom. Naše telo potrebuje vitamíny z rastlinnej, ale aj živočíšnej ríše. V poslednej dobe na nás ale na každom rohu číhajú „dobre“ mienené rady čo je pre náš organizmus najlepšie, najzdravšie a najvhodnejšie.
Zamerajme sa na stravu. Existuje množstvo názorov na to čo jesť a čo nie. Viete čo ponúknete napr vitariánovi, alebo vegánovi keď k Vám príde na večeru?
Možno predpokladáte, že tento článok bude o spôsobe stravovania, ale chyba. Nie je to len o stravovaní, ale vo väčšine prípadov aj o ich presvedčení.
Vegetariáni– nejedia mäso a ani výrobky z mäsa. Klobásou či slaninou ich rozhodne nenúkajte. Nekonzumujú mäso, ale zato nepohrdnú vajíčkom, mliekom, syrom, alebo medom – teda jedlom, ktoré produkujú zvieratá.

řízek a hranolky

Väčšina vegetariánov prestala konzumovať mäso po tom, ako sa dozvedeli ako sa so zvieratami na bitúnkoch zaobchádza. Verte mi, keby ste to videli dobre by ste si rozmysleli či si dáte rezeň, alebo Vám postačí šalát z mrkvy. Vegetariáni odmietajú nosiť aj oblečenie, kvôli ktorému muselo zviera zomrieť – kožušiny, kožené bundy, … nič z toho u nich nenájdete.

zelenina

Vegáni – sú vlastne prísni vegetariáni. Nejedia mäso, mäsové výrobky, a ani vajíčka, mlieko či med. Neponúkajte ich ničím čo má pôvod v živočíšnej ríši. To isté platí aj pre ich šatník. Nenájdete tam nič, čo má živočíšny pôvod. Ani pierko vo vankúši.
Ak si myslíte, že nie je nič prísnejšie ako vegánstvo, ste na omyle.

Frutariáni – prísny vegán. Ak rozmýšľate čím sa vlastne tento človek živý nie ste jediní. Ich jedálniček tvorí len surová strava plodov rastlín. Jedia tie plodiny, ktorých zberom nezabijú celú rastlinu.
Máte v tom chaos? Vysvetlím. Zjedia jablká, orechy, paradajky, uhorky a pod., ale nad mrkvou, obilninami, šalátom či cibuľou by ohrnuli nos. Je to preto, lebo na zjedenie mrkvy sa musí vytrhnúť zo zemi celá rastlina a tým už nemôže žiť ďalej. Jablko sa zo stromu len odtrhne a jabloň môže žiť ďalej.

jablko

Vitariáni – je to zmes vegánstva a surovej stravy. Viedenským rezňom ich neoslníte. Dávajú prednosť strave, ktorá nie je tepelne upravovaná. Teda môže byť, ale len do 48°C. S pasterizovaným mliekom u nich rozhodne nepochodíte.
Ktorý štýl najlepšie vyhovuje Vám? Pomaškrtíte si občas na rezni a klobása je pre Vás najlepším zákuskom? ..netrápte sa, všetkého s mierou škodiť nemôže. Dajte si na čo máte chuť.